Як виїхати за кордон чоловікам у 2024 році: питання та відповіді

У 2024 році питання виїзду за кордон для чоловіків з України залишається актуальним. З початком повномасштабної війни Російської Федерації проти України діють певні обмеження на перетин кордону для чоловіків віком від 18 до 60 років.

Чому важливо бути обізнаним про зміни в законодавстві стосовно умов та обмежень для виїзду за кордон та чому потрібно знати нові правила перетину кордону для чоловіків?

  • Законодавство може змінюватися. Умови та обмеження для виїзду за кордон можуть змінюватися з часом. Тому важливо бути в курсі актуальних змін, щоб не втратити можливість подорожувати.

  • Необхідність планування. Знання про правила виїзду допоможе вам спланувати свою поїздку заздалегідь, зібрати всі необхідні документи та уникнути неприємних сюрпризів на кордоні.

  • Уникнення проблем. Незнання закону не звільняє від відповідальності. Якщо ви спробуєте виїхати за кордон з порушенням правил, це може призвести до штрафів, заборони на виїзд або навіть кримінального переслідування.

Які документи потрібні для виїзду за кордон чоловікам?

Vyyizd-za-kordon-yaki-zminy-vidbudutsya-v-zhovtni[1].jpg

Перш за все, як ми писали раніше, перед виїздом за кордон, потрібно ознайомитися із законодавчою базою, яка регламентує порядок перетину кордону. Найголовніші із документів – це постанова Кабінету Міністрів України № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» та Закони України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Хто з чоловіків може виїхати за кордон та які документи для цього потрібно розповімо далі.

Для багатодітних батьків

Чоловіки, які мають на утриманні трьох і більше дітей віком до 18 років, можуть виїхати за межі України. Визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей. Для перетину кордону вам необхідно надати документи, що підтверджують, що ви утримуєте трьох і більше дітей віком до 18 років:

  1. свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

  2. посвідчення батька багатодітної сім’ї;

  3. рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;

  4. свідоцтво про смерть матері дитини;

  5. рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;

  6. рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;

  7. рішення суду про оголошення матері померлою.

Для чоловіка, який має трьох або більше дітей, є можливість перетинати кордон без дітей, якщо він має відповідні документи або їх нотаріально засвідчені копії.

Також якщо чоловік не проживає зі своїми дітьми, він повинен представити докази про те, що він утримує своїх дітей. Ці докази можуть включати рішення суду про аліменти та довідку з виконавчої служби, яка підтверджує стан сплати аліментів.

Чоловіка, який самостійно виховує дитину

Громадяни України, які виховують принаймні одну дитину віком до 18 років, можуть виїжджати за кордон, якщо вони пред'являють один із наступних документів:

  • свідоцтво про народження дитини (дітей);

  • свідоцтво про смерть матері дитини.


Або будь-яке з таких рішень суду:

  • позбавлення матері батьківських прав;

  • визнання матері безвісти відсутньою;

  • оголошення матері померлою.

Особи з інвалідністю

Особи з інвалідністю незалежно від групи можуть виїхати з України за наявності одного з таких документів:

  • посвідчення, що підтверджує статус інваліда;

  • пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, де зазначено групу та причину інвалідності;

  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Чоловіки, які здійснюють супровід осіб (дітей) з інвалідністю або осіб, які потребують постійного догляду

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які супроводжують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, або дітей віком до 18 років, можуть виїхати за межі України. Вони зобов'язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували. Для виїзду чоловікам потрібно мати:

  • Довідка про перебування осіб, яких ви супроводжуєте, на консульському обліку.

  • Документи (їх нотаріально засвідчені копії), що дають вам право на виїзд (наприклад, посвідчення про інвалідність, свідоцтво про народження дитини).

  • Паспорт громадянина України.

Вікові обмеження та категорії осіб, на які ці обмеження не поширюються

Нові правила перетину кордону для чоловіків не обійшлися також і без винятків. Хоча, чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за межі України без поважної причини, існують також категорії осіб, на які вікові обмеження не поширюються на чоловіків, якщо вони:

  1. Виключені з військового обліку.

  2. Тимчасово непридатний до військової служби. Особи, які отримали визнання інвалідами згідно з установленими процедурами або тимчасово визнані непридатними до військової служби на строк до шести місяців за станом здоров’я з подальшим проходженням військово-лікарської комісії.

  3. Батьки трьох і більше дітей, в тому числі й від різних шлюбів.

  4. Самостійно виховує одну та більше дитину.

  5. Особою з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи (правила, умови та необхідні документи описували в попередньому розділі).

  6. Військовослужбовці, які їдуть на лікування внаслідок поранень на війні.

  7. Заброньовані за підприємствами.

  8. Водії у складі членів екіпажу міжнародних перевезень.

Кожен із цих пунктів потрібно доводити за запомогою необхідних документів, які надають право на перетин державного кордону. У разі, якщо чоловік не досягнув віку 18 років або старше 60 років, достатньо буде закордонного паспорта.

Особливі умови, які дозволяють чоловікам виїжджати за кордон

В умовах воєнного стану в Україні діють певні обмеження на виїзд за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років. Проте існують особливі умови, які дозволяють їм виїжджати за кордон:

  • Сімейні обставини. (Догляд за хворими членами сім'ї, утримання трьох і більше дітей віком до 18 років).

  • Волонтерська діяльність.

  • Участь у спортивних змаганнях, культурних заходах тощо.

  • Члени екіпажів міжнародного транспорту (водії автобусів, вантажівок, члени екіпажу залізничного транспорту)

Перелік поважних причин для виїзду може змінюватися, тому рекомендуємо перед плануванням поїздки за кордон перевірити актуальну інформацію на офіційних сайтах державних органів.

Процедура отримання дозволу на виїзд

Залежно від підстави, яка надає право на виїзд чоловіків за кордон, процедура отримання дозволу може відрізнятися. Розглянемо основні кроки для отримання дозволу, які документи потрібні для виїзду за кордон чоловікам та порядок для отримання такого дозволу для основних категорій.

Чоловіки з інвалідністю, багатодітні батьки, чи чоловіки які самостійно виховують дитину

Хто з чоловіків може виїхати за кордон по сімейних обставинах? Тут процедура досить проста в більшості випадків для успішного перетину кордону потрібна мати з собою документи, які ми описували раніше для кожної категорії чоловік при собі на самому пункті пропуску. 

Декілька порад, як уникнути проблем:

  1. Візьміть з собою оригінали документів, якщо це неможливо, завірте усі документи в нотаріуса.

  2. Якщо якийсь з документів можливо завантажити в систему “ДІЯ”, то зробіть це. Це буде зайвим доказом реальності підстави для перетину кордону. 

Також, рекомендуємо зателефонувати перед виїздом на гарячу лінію прикордонної служби для уточнення актуальних вимог до категорії чоловіків, які мають право на виїзд за кордон, до якої ви належите. 

Волонтери

виїзд чоловіків за кордон 2024

Тут уже процедура займає більше часу для того, щоб правильно оформити дозвіл на виїзд за кордон. Перш за все, потрібно подати документи для реєстрації в системі “ШЛЯХ”.

Система "Шлях" – це онлайн-система, створена Міністерством інфраструктури України, яка дозволяє чоловікам-водіям віком від 18 до 60 років легально виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Для отримання дозволу для перетину кордону, як волонтер, потрібно звернутися до відповідної обласної військової адміністрації та подати наступні документи:

  • ваші особисті дані (ПІБ, дата народження, номер паспорта);

  • мета поїздки;

  • інформацію про транспортний засіб (номерний знак, модель);

  • додаткові документи, що підтверджують вашу мету (якщо є).

Зверніть увагу саме на аргументацію цілі поїздки. Саме невірна або неповна інформація в цьому пункті стає причиною більшості відмов у видачі документів для перетину державного кордону. На жаль, сам факт наявність Вас в системі "Шлях" не гарантує виїзд за кордон. Остаточне рішення про виїзд приймає прикордонна служба.

Водії та члени екіпажів міжнародного транспорту

Як виїхати за кордон чоловікам, якщо вони водії міжнародного комерційного транспорту? Як і в попередньому випадку, для виїзду за кордон чоловіків такої категорії потрібна попередня реєстрація в системі “Шлях”. Щоправда, тут уже не ви будете займатися цим питанням, а підприємство, на якому ви працевлаштовані.
Для того, щоб підприємство могла зареєструвати Вас, потрібно завантажити такі документи та відповідати таким умовам:

  1. Наявна ліцензія на міжнародні перевезення (пасажирів чи багажу).

  2. Наявність транспорту, яким ви будете перетинати кордон в ліцензійній базі.

  3. Номер Наказу на прийняття Вас на роботу.

  4. Серія та номер закордонного паспорта

  5. Серія та номер посвідчення водія із правом на водіння відповідної категорії транспортного засобу.

При собі, на час перетину кордону, потрібно мати Трудовий договір чи Контракт, який підтверджує ваше місце роботи на підприємству, яке внесло вас в систему ”Шлях”.

Часті запитання та відповіді

Як впливає сімейний стан на виїзд чоловіків за кордон?

Впливає тільки наявність на утриманні трьох і більше дітей віком до 18 років, а також факт самостійного утримання неповнолітньої дитини.

Чи можливий виїзд за кордон для проходження навчання або стажування?

Ні, на сьогодні факт навчання чи стажування за кордоном чоловіків віком від 18 до 60 років не дає можливості перетнути державний кордон.

Які є варіанти для чоловіків, які мають подвійне громадянство?

Чоловіки із подвійним громадянством можуть виїхати за кордон, якщо при перетині його Державного кордону покажуть лише документи, які підтверджують їх статус у якості іноземця.

Чи впливають медичні показники на можливість виїзду?

Тільки задокументований факт наявності однієї із груп інвалідності надає право перетину Державного кордону, або факт зняття з військового обліку через стан здоров’я.

Які є варіанти легального виїзду?

Для легального виїду чоловіків вікон від 18 до 60 років потрібно відповідати вимогам або категоріям, описаним вище. Детальніше можна дізнатися на сторінці Прикордонної служби України.

Виїзд за кордон для чоловіків призовного віку під час воєнного стану в Україні можливий за наявності поважної причини та дозволу, який можна отримати у районному (міському) ТЦК та СП чи Військовій адміністрації.
Пам’ятайте, що ситуація з виїздом за кордон постійно змінюється інформація, надана в цій відповіді, має загальний характер.

Для отримання детальної інформації щодо вашої конкретної ситуації рекомендується звернутися до юриста або до районного (міського) ТЦК та СП.


Footer BG