Завтра
Післязавтра
Завтра
Післязавтра

09.07.2024

Що робити, якщо нудить під час поїздок в автобусі: ефективні поради

За статистикою, до захитування схильні 5-10% дорослого населення, що страждає на нього все життя. Щодо дітей, то тут ситуація ще сумніша – до 58% малюків віком до 12 років погано переносить їзду на транспорті. Причому, зовсім не важливо, який саме транспорт – автобус, автомобіль, літак, поїзд чи навіть каруселі.

Чому загалом з'являються такі симптоми? Вся справа у вестибулярному апараті. Якщо не вдаватися до подробиць, то мозок отримує суперечливу інформацію, ніби тіло знаходиться на місці, а очі бачать, що відбувається гойдання або переміщення. Тоді з'являються стандартні відчуття: нудота, блювання, запаморочення, слабкість, відсутність апетиту, загальний дискомфорт.

Але що робити, якщо закачує в автобусі, а потрібно вирушати в поїздку, наприклад, у відрядження? Чи заплановано відпочинок на далеку відстань? Спробуємо все пояснити по черзі та дати рекомендації щодо покращення самопочуття.

Чому може нудити в автобусі?

Поїздка автобусом супроводжується рівномірним погойдуванням, іноді трясінням. Люди з порушенням вестибулярного апарату відчувають нездужання від такої їзди. Але раптом відчути нудоту можуть навіть пасажири, які не схильні до захитування. На це можуть бути різні причини:

  1. Спека і задуха в салоні: нестача кисню, перегрів тіла сприяють тому, що людина починає погано почуватися. Варто відчинити вікно або виходити на зупинках на вулицю, якщо це можливо, і подихати.

  2. Переїдання: якщо перед поїздкою був ситний сніданок або обід, то організм під час постійної тряски може відповідно відреагувати. Намагаючись насититись наперед і вживаючи занадто жирну їжу, можна викликати збої травлення.

  3. Різні неприємні запахи в салоні: в автобусі їдуть різні люди, везуть із собою продукти, речі. Іноді з'являються неприємні аромати, від яких починає нудити. У такому разі доведеться терпіти та намагатися відволіктися.

Також до захитування призводить зловживання алкоголем, тісний або спекотний одяг, різні супутні захворювання.

Що можна зробити перед поїздкою, щоб уникнути нудоти?

Щоб мінімізувати можливість захитування, можна вжити деяких заходів ще до посадки в автобус або будь-який інший транспорт. Існують певні рекомендації щодо підготовки до подорожі:

  1. Легкий перекус. Не налягайте на жирні страви та дуже ситні продукти. Навіть якщо поїздка має бути тривала, краще взяти з собою невеликий перекус, і вживати його порційно, потроху.

  2. Більше води. Пийте більше рідини перед дорогою. Але не перестарайтеся, щоб не довелося просити водія про термінову зупинку. Гідратація організму допоможе знизити стрес та зменшити неприємні відчуття.

  3. Прийміть пігулку. Є спеціальні засоби від захитування. При цьому самолікування виключено – препарати повинен призначити лікар. Дотримуйтесь дозування, зазначеного в інструкції або рецепті. Помилково думати, що зайва пігулка дасть найкращий ефект.

Це прості правила, які можуть доповнюватись індивідуальними особливостями кожної людини. Якщо, наприклад, вам легше переносити подорож на порожній шлунок і не відчувати дискомфорту, то так і робіть.

089.jpg

Що варто робити під час поїздки, щоб не нудило в автобусі?

Крім запобіжних заходів, необхідно продумати одразу про те, що робити, щоб не захитувало в процесі їзди. Розроблено комплекс дій, які допоможуть зняти симптоми захитування, а за ними і всі інші наслідки. Що саме можна зробити? Читайте поради від експертів.

Вибір правильного місця у транспорті

Виходячи з практики, найбільше захитує у задній частині автобуса. По-перше, там накопичується найбільше запахів та пилу. По-друге, цю частину найбільше трясе. Тому, плануючи подорож, потрібно вибирати сидіння спереду. А ще краще – між передніми та задніми колесами, ближче до центру ваги автобуса. На поворотах і вибоїнах саме тут менша інтенсивність трясіння та різких змін положення тіла у просторі, і відповідно – випробувань для вестибулярного апарату.

Концентрація на лінії горизонту

Оскільки ми з'ясували, що захитування – це неузгодження імпульсів від різних органів, слід зосередитися на дорозі. Таким чином візуально ви допомагаєте мозку отримувати більше потрібних імпульсів, щоб синхронізувати їх із сигналами, що надходять від внутрішнього вуха.

Ви напевно помічали, що часто пасажири, яких захитує, просяться ближче до вікна чи на переднє сидіння. Мало хто знає, чому це допомагає, але впевнені, що так буде легше, діючи інтуїтивно.

Більше кисню

Чим більше надходить свіжого повітря, тим легше стає під час їзди. Якщо ніхто з пасажирів не проти, то можна відкрити вікно. В автобусах далекого прямування передбачено спеціальне вентиляційне обладнання для кожного сидіння. Направте його на себе та розслабтеся.

«Ні» перегляду фільмів та читанню

Якщо концентрувати увагу на нерухомі предмети всередині салону, а не на обрій, то посилюється дисонанс між очима та тілом. Це означає, що не варто намагатися читати, дивитися відео чи вести листування в телефоні. Тим більше це шкідливо навіть здоровій людині, у якої відсутні симптоми захитування.

Використовуйте гаджети

На сучасному ринку великий вибір засобів від захитування. Пропонуються спеціальні браслети, які потрібно одягнути на зап'ястя. За словами виробників, вони допомагають зняти нудоту, але це не доведено. Однак деякі пасажири підтверджують їхню користь. Хай там що, якщо вони мінімізують дискомфорт шляхом ефекту плацебо, то можна спробувати й такий спосіб.

Льодяники та жувальні цукерки

Від нудоти, що накотила, допомагають льодяники з вітаміном С. Він блокує виділення гістамінів. Замість цукерок можна з'їсти невеликий шматочок лайма, кисле яблуко, пити зелений чай з лимоном.

Імбир теж є ефективним засобом зниження перелічених симптомів. Підійдуть будь-які його варіанти – в печиві, льодяниках, порошку.

Дихальні вправи

Рівномірні вдих і видих полегшать самопочуття. Якщо відчуваєте напади паніки – на допомогу прийдуть вправи з дихання. Насичений киснем мозок простіше справляється зі збоями та нестабільними сигналами, і в якийсь момент станеться полегшення.

Сон – справжній порятунок

Найкраще допомагає від захитування сон. Коли ми засинаємо, всі тривоги та погане самопочуття йдуть на інший план. Стабілізуйте голову за допомогою подушки для шиї, увімкніть вентиляцію, відчуйте розслаблення та спробуйте поспати.

Розмови та розваги

Якщо фільми та читання протипоказані, то музика навпаки допомагає. В такому разі людина концентрується на мелодії та словах, відволікаючись від неприємних відчуттів. Немає музики? Поговоріть із сусідом. Якщо він не проти, то обговоріть якісь спільні інтереси. Так час у дорозі пройде непомітно, ще й у приємнішій обстановці.

train-female-passenger-using-mobile-phone-travel-commute.jpg

Що зробити після поїздки?

Коли нарешті досягнуто пункту призначення, то потрібно дістатися місця поселення і максимально відпочити. Прийміть душ (він розслабляє) і зручніше розташовуйтесь на м'якому ліжку. Мине зовсім небагато часу, коли сили відновляться, а всі симптоми зникнуть.

Не забувайте про пиття та харчування. Підійде вода, чай без цукру, легкий перекус. Дайте організму прийти до тями, щоб після цього взятися до мети поїздки.

Висновок

Захитування – досить поширена проблема, але вона не повинна перешкоджати повноцінному життю. Не відмовляйте собі в задоволенні подорожувати через тимчасове нездужання. Вживши всіх необхідних заходів, ви цілком зможете впоратися з усіма симптомами. 

Сучасні методики дозволяють уникати наслідків від захитування, якщо суворо дотримуватись рекомендацій. Кожна людина індивідуальна, тому пропонуються різні засоби. З них обов'язково якийсь підійде під ваші особливості.

І ще одна порада: не варто соромитися захитування. Якщо нічого не допомагає – зверніться до водія. Одна невелика зупинка не зашкодить маршруту, зате ви зможете за короткий час на свіжому повітрі прийти до тями й продовжити шлях у кращому стані. Приємних поїздок та чудового здоров'я!

Поділитися в соціальних мережах: