11.04.2024

Нюрнберг: середньовічні тренди та сучасний ритм німецького міста

Нюрнберг – друге за величиною місто в мальовничій землі Баварія. Це місто у багатьох асоціюється з досягненнями в науці та техніці. Будучи домом для першого в Європі друкарського верстата та центру вивчення астрономії, ці та інші важливі технологічні досягнення сьогодні відзначаються в музеях і пам’ятках світового рівня.

Попри серйозні пошкодження під час Другої світової війни, багато середньовічних будівель у Старому місті були ретельно відновлені до їх колишнього вигляду. Насправді більшість визначних пам’яток Нюрнберга розташовані в межах історичних міських стін, які простягаються приблизно на п’ять кілометрів навколо Старого міста, що робить його надзвичайно цікавим для вивчення пішки.

У 1945-1949 роках Нюрнберг став місцем проведення масштабних судових процесів над військовими злочинцями-нацистами, а 2010 року в місті відкрився меморіал, присвячений цій події.

Старовинні пам’ятки

Нюрнберзький замок

замок нюрнберг

Над горизонтом північно-західної частини Старого міста височіє район історичних споруд, які разом складають імператорський замок Нюрнберга.

Це вражаюче укріплення заввишки 351 метр, яке домінує над горизонтом Старого міста. Одна з найважливіших уцілілих середньовічних фортець у всій Європі – колись вона була резиденцією всіх законних німецьких королів та імператорів з 1050 по 1571 рік.

Чудовий спосіб туристу отримати максимальну насолоду від відвідування замку – приєднатися до захопливої пішохідної екскурсії Старим містом Нюрнберга. Ці інформативні двогодинні екскурсії також охоплюють інші важливі пам’ятки, такі як міські стіни, знаменитий Хауптмаркт, історичний будинок Альбрехта Дюрера та церква Св. Лаврентія. Екскурсії як правило проводяться німецькою та англійською.

Унікальною особливістю Нюрнберга є те, що він зберіг більшу частину старих міських стін, багато ділянок яких датуються 14-15 століттями, а пізніше були зміцнені в 16-му і 17-му століттях.

Насправді одне з найкращих місць для відвідування в Нюрнберзі для тих, хто хоче знайти свій шлях у цьому захоплюючому середньовічному місті – це прогулятися майже п’ятикілометровою стежкою, що проходять уздовж стін, ведучи вас до численних воріт і веж.

Будинок Альбрехта Дюрера

нюрнберг

Знаходиться за кілька кроків від Нюрнберзького замку знаходиться. Сам цей п'ятиповерховий будинок датується 1420 роком і зараз служить музеєм, заснованим у 1871 році та присвяченим життю та творчості відомого німецького художника епохи Відродження Дюрера.

На додаток до багатьох прекрасних експонатів деяких із його найвідоміших творінь, у музеї представлені автентичні старовинні меблі та репродукція майстерні Дюрера, де можна насолоджуватися демонстраціями традиційного друку. Також цікавою є кухня з оригінальним каміном та житлові приміщення, які можна оглянути.

Головний ринок

Вважається однією з головних туристичних визначних пам’яток Німеччини, протягом століть він був ареною щоденного ринку Wochenmarkt, традиція, яка триває досі. Тут також знаходиться церква Св. Джайлза, єдина в місті церква в стилі бароко.

Традиційний центр міста, Хауптмаркт, є домом для влучно названого "Прекрасного фонтану" XIV століття. Завдяки вишуканим декораціям і фігурам це ідеальне місце для фотогравування. Перебуваючи там, не забудьте торкнутися знаменитого золотого кільця фонтану, щоб приносить удачу.

Головний ринок також є місцем, де ви знайдете Стару ратушу, а також її набагато новіший аналог 20-го століття. Побудовані в 1616 році оригінальні муніципальні установи вирізняються своїми чудовими дверима, підземеллями та навіть камерою тортур!

Музеї та культурні події

Музей транспорту

Неподалік від стін старого міста знаходиться чудовий музей транспорту Нюрнберга. Складається з кількох відділів, у тому числі музей, присвячений Deutsche Bahn – залізниці країни, відомий як DB Museum; та Музей зв'язку. Сюди буде особливо цікаво прийти з дітьми – їх зацікавлять численні виставки, пов’язані з залізницею країни.

Головні експонати включають численні масштабні моделі, у тому числі величезну модель залізниці, яку будували понад 100 років, а також різноманітні цікаві інтерактивні дисплеї. Це один із найстаріших подібних музеїв у Європі, він бере свій початок у 1899 році та може похвалитися багатою колекцією, яка також включає королівські потяги та ідеально відреставровані парові та дизельні двигуни. Є навіть робоча копія найпершого поїзда Німеччини.

Німецький національний музей

Музей являється домівкою для найбільшої в країні колекції німецького мистецтва та культури. У музеї понад 1,3 мільйона предметів, що стосуються художньої та культурної історії регіону, включаючи історичні документи на пергаменті, колекцію з 17 000 печаток і чудовий архів образотворчого мистецтва.

Інші визначні моменти включають колекцію з 300 000 гравюр, малюнків і картин, які представляють усі основні школи мистецтва. Тут також є вражаюча колекція історичних музичних інструментів, колекція скульптур і захоплююча експозиція антикварних іграшок і лялькових будиночків.

Нюрнберзький Музей іграшок 

Вважається провідним музеєм такого роду у світі. Є цікавою атракцією для дітей будь-якого віку, а також для дорослих. Він розташований в історичному старому будинку, який датується 1517 роком. Основні відділи включають захоплюючі подробиці культурного значення багатьох унікальних іграшок, представлених на виставці з різних країн і періодів.

Багато старих іграшок, деякі з яких датуються середньовіччям, виготовлялися в місті, яке століттями славилося своїми майстрами ляльок. Також варто відзначити найбільшу у світі колекцію іграшок, виготовлену EP Lehmann, одним із найвідоміших виробників іграшок у країні, відомим своєю лінійкою моделей поїздів, деякі з яких можна побачити, подорожуючи вздовж великого макета залізниці в музеї.

Традиції та культура міста

Органний фестиваль 

Сьогодні, через 70 років після свого заснування, ION Music Festival є яскравим фестивалем і унікальним у Європі форумом духовної музики. Щороку є десять літніх днів у чарівних церквах і захоплюючих місцях, з міжнародними зірками та дивовижними відкриттями, з добре відомими творами та новими звуками. На ION Forum проходять лекції, воркшопи, майстер-класи та численні детальні пропозиції. Кожного року туристи можуть відчути на концертах і численних зустрічах, цей особливий нюрнберзький дух миру, проникливої ​​культури та примирення в серці Європи.

Фестиваль Старого міста

Він налічує понад 60 безкоштовних подій, включаючи традиційний рибальський поєдинок на річці Пегніц, різноманітні фольклорні програми та багато музичних подій, а також популярну театральну програму Ганса-Закса-Шпіле.

Щоосені фестиваль Старого міста Нюрнберга збирає гостей на площу Інзель Шютт і Ганса-Закса. В обох місцях стенди, столики та відкрита сцена запрошують місцевих і туристів розслабитися та відпочити. Цей традиційний захід вшановує місцеві традиції та регіональну їжу. Майже на кожному стенді Фестивалю Старого Міста можна насолодитися франконськими осінніми стравами, такими як цибулевий пиріг і свіжовижате вино. Немає кращого способу відчути глибоко вкорінені франконські традиції, ні тут!

Фестиваль Старого міста триває два тижні: традиційно його відкриває лорд-мер, вибиваючи першу бочку пива на головній сцені. Далі розпочинає захід духовий оркестр. Тоді всі відвідувачі можуть насолоджуватися музикою, їжею та атракціонами для дітей. А на головній ринковій площі можна натрапити на Нюрнберзький осінній ринок з мистецтвом і ремеслами та традиційними кулінарними шедеврами.

Сучасний Нюрнберг є одним із найбільш популярних туристичних напрямків у Баварії, займаючи за цим критерієм друге місце у регіоні після Мюнхена. Це місто точно варте для відвідування, у ньому чудово поєднується минуле і сучасне, а мічцеві роблять все, аби привернути увагу туристів до свого місця та запросити їх відвідати місцеві музеї, події та фестивалі.

Досвідчені туристи радять виділити вивчення Нюрнберга хоча б кілька днів. Це місто має багато загадок та унікальних легенд. Ви обов'язково полюбите його та захочете повернутися ще хоча б раз.

Поділитися в соціальних мережах: