Завтра
Післязавтра
Завтра
Післязавтра
Їжа

03.07.2024

Топ-10 країн для гастрономічного туризму: де спробувати найсмачніші страви?

Гастрономічний туризм – відносно новий напрям, в якому акцент поставлений на вивчення країни через кулінарні традиції. Це не просто тур заради їжі. Він допомагає дізнатися більше про відвідуваний регіон, його культурні цінності, особливості, унікальні страви, інгредієнти.

У гастротурі мандрівники куштують найсмачніші страви світу, знайомляться з місцевою кухнею не тільки в ресторанах, а й відвідують фермерські господарства, майстер-класи, куштують колоритну вуличну їжу, отримуючи нові смакові враження. До нього вирушають справжні гурмани, прості дослідники, кухарі та власники ресторанів.

Які країни пропонують найкращий гастрономічний досвід?

fried_food_fat_food_1dbbc2f9a4.jpg

Позаяк їжа в цілому має важливе значення в житті людини, то не дивно, що багато точок світу запам'ятовуються за відчуттями, отриманими від традиційної кухні. Тому кожна країна, в якій розвинений туризм, намагається подарувати якнайбільше емоцій приїжджим через їжу.

Склалися певні стереотипи, пов'язані з тим чи іншим регіоном. Наприклад, Франція – це неодмінно круасани, Італія – паста, Японія – суші, Мексика – тако. Щоб дізнатися більше про них, розглянемо кожну країну через призму традиційної кухні.

Італія

Країна славиться своїми колоритними стравами, але мало кому відомо, що переваги місцевого населення залежать від регіону. Наприклад, на півночі більше люблять їсти м'ясо, але на півдні дуже розвинене вегетаріанство.

Багато туристів дивуються, наскільки італійська піца відрізняється від тієї, яку звикли бачити у власних фаст-фудах. Вона набагато скромніша за інгредієнтами, оскільки включає лише кілька видів продуктів, наприклад, сушені білі гриби, прошуто, бальзаміко.

Паста в Італії є першою стравою (primo piatto) та подається після легких овочевих закусок. Вона дуже відрізняється, залежно від регіону. На півночі її подають із рибою чи м'ясом, доповнюючи сирами. Південні міста більше використовують томати, базилік та морепродукти.

Король італійських десертів – тірамісу. Це карнавал смаків від поєднання сиру маскарпоне, кави еспресо, печива савоярді та вина Марсала.

Для повнjї оцінки італійських страв можна відвідати такі ресторани, як:

  • CLUB DEL DOGE RESTAURANT у Венеції;

  • IL TEATRO у Мілані;

  • LA DOLCE VITA в Ріміні;

  • ТІЛЬКИ ДЛЯ ДВОХ у Римі.

Вивчити культуру, традиції, нові поєднання та інгредієнти вдасться у гастротурах Walkabout по Флоренції, Eat and Walk Italy у Римі, продегустувати вино у Ciacci Piccolomini d'Aragona у Монтальчино.

Франція

Французькі страви відрізняються не лише вишуканістю та якістю продуктів, а й ефектною подачею. Кухня відрізняється тим, що з простих інгредієнтів створюються складні, з унікальним смаком і обов'язково доповненими соусом.

love_couple_enjoying_picnic_time_park_outdoors_picnic_happy_couple_relaxing_together_with_picnic_basket_e74ac2fc40.jpg

Франція асоціюється з круасанами, які є обов'язковими на сніданок із кавою. Але це далеко не все, чим можна насолоджуватися в гастротурі країною. Варто також познайомитися з такими стравами як:

  • фуа-гра – паштет з печінки гусака, вирощеного на спеціальній дієті;

  • ескарго – равлики по-бургундськи, запечені в раковині, з олією, часником та петрушкою;

  • цибулевий суп – крім основного інгредієнта, додається олія, бульйон, біле вино та спеції;

  • квіш – листковий пиріг з начинкою з сиру, грибів, бекону, шпинату, цибулі;

  • тартар – сире рублене м'ясо яловичини, подається з картоплею фрі та червоним вином.

До перших страв обов'язковим доповненням виступає найсмачніший французький багет. З десертів можна спробувати еклери, Tarte Tatin, макарон.

Якщо ви подорожуєте Парижем, то рекомендуємо заглянути в L'Atelier de Joël Robuchon, де готують відмінне бургундське м'ясо. А найсмачніший салат Нісуаз подають до Le Grand Colbert.

Японія

Японська кухня формувалася століттями, тому здатна подарувати справжню райську насолоду для рецепторів. Крім відомих усім сусі та сашимі, варто продегустувати інші страви, які готують зі збереженням традицій.

Локшина рамен – лідер за кількістю з'їдених порцій. По суті, це локшина з бульйоном, до якої додаються різні начинки. У Японії склався справжній культ рамена, а рецепти іноді засекречені.

Онігірі – альтернатива суші, швидше готується, має відмінний смак. Це пресований рис у формі кульок, усередині якого зазвичай знаходяться морепродукти, а зовні він загортається в норі.

Темпура – обсмажені в олії та клярі морепродукти найкраще поєднуються із соусами та свіжими овочами.

Сябу-сябу – ситний м'ясний салат, до якого входить свинина, помідори, дайкон та ароматні олії.

З десертів варто звернути увагу на сімбей та кольорові рисові кульки – данго, які часто готують до свята Цукімі.

По кожній японській страві можна дізнатися про цілу епоху, історію. Для дегустації традиційних страв можна відвідати кілька відомих ресторанів. Багатим туристам підійде мішленівський токійський Florilège, а шанувальникам фільму Вбити Білла варто заглянути до Gonpachi, де проводилися фільмування багатьох сцен.

Іспанія

У цій країні кожен регіон має власні звички, страви та переваги. Наприклад, у Каталонії та Галісії переважають морепродукти через розташування біля моря. Ближче до гірської місцевості та центру помітно збільшується кількість м'яса. А ось овочі у пошані по всій Іспанії. 

Косідо-мадріленьо – суп родом з Мадрида, в нього кладуть соус гарбанзо, баранину, ковбаски, хамон та овочі. Мінімум спецій, тому що їх достатньо в інгредієнтах. Насичений смак виходить внаслідок довгого варіння бульйону.

Паелья – подається на друге, готується з рису з додаванням морепродуктів, овочів та приправляється шафраном.

Найсмачніший хамон можна знайти лише в Іспанії. Сиров'ялений окіст належить до іберійської кухні, для його приготування потрібно багато часу. Хамон подають у всіх ресторанах та закусочних, ним люблять ласувати практично всі жителі. Головна особливість – відсутність холестерину. Існує два види хамона – Jamón serrano і Jamón Ibérico.

Дегустувати іспанські страви варто в ресторані Барселони CAN FABES RESTAURANT. Мандрівникам Мадрида підійде RAMÓN FREIXA. Ібіца зустрічає гостей смачними стравами в EL CLODENIS.

Таїланд

Тайська кухня увібрала елементи камбоджійських, лаоських, малайзійських, китайських та індійських страв. Уподобання розділилися по регіонах. Наприклад, на південь країни більше вплинули Китай та Малайзія, а на півночі люблять смакувати м'ясо та птицю. Центр узяв звідусіль потроху. При цьому в більшості страв переважає кислий, солодкий та гострий смак. Базовим продуктом вважається рис. Що варто скуштувати:

  1. Том ка кай – суп на основі кокосового молока з куркою та гострими спеціями.

  2. По пя сод – коржики або булочки з ковбасою, омлетом та салатом.

  3. Som Tam – папайя з часником, арахісом, бобами, креветками та рибним соусом.

  4. Ямня – м'ясо на грилі з огірками та цибулею, полите лаймом.

Екстремалам можуть запропонувати смажених гусениць, сарану, скорпіонів. Любителям солодкого варто взяти кокосові марципани каном лук чап.

Щоб відкрити цікавий досвід від дегустації, варто відвідати бар-ресторан Sirocco, розташований на даху 67 поверху. Або ж спуститися в грот до ресторану The Grotto. Любителям тварин сподобається Little Zoo Cafe в Бангкоку.

Щоб не складати гастромаршрути самостійно, можна придбати A Chef's Tour або вибрати Chef LeeZ Thai Cooking Class із майстер-класами.

Мексика

Кухня Мексики є офіційною спадщиною ЮНЕСКО. Вона увібрала потроху зі страв та способів приготування від ацтеків, індіанців та іспанців. Найчастіше використовуються бобові, м'ясо, кукурудза, морепродукти. А найвідоміша страва – такос, готується з кукурудзяного борошна, з начинкою з яловичого м'яса та помідорів.

Колорит готових страв зможе вразити найдосвідченішого гурмана. Варто лише скуштувати справжній начос, з розплавленим сиром, перцем та тортильєю. Або полоскотати рецептори гострим гуакамоле. Він готується з авокадо, соку лайма та перцю чилі.

Багато мексиканських страв включає кукурудзяний корж тортилью. Її начиняють різними продуктами: м'ясом, овочами, соусами, сирами.

Мандруючи Мексикою, не забудьте заглянути в ресторан. Рекомендуємо такі заклади:

  • Gotan Restaurante Argentino у Мехіко;

  • Perico's в Канкуні;

  • Марганцо в Кампече.

Якщо хочеться неординарних смакових відчуттів – скуштуйте смажений нопель. Це кактус, поширений у Мексиці.

Греція

Вивчаючи традиційну кухню Греції, на думку відразу приходять асоціації з оливками, сиром фета, йогуртом. Грецькі страви – це корисна їжа, приготована зі свіжих овочів та морепродуктів. Вона підходить всім, навіть дітям, тому що має помірну гостроту, готується методом запікання, тушкування або в сирому вигляді салатами. Які кулінарні шедеври потрібно скуштувати обов'язково:

  1. Клефтико – баранина, запечена в глині. М'ясо виходить надзвичайно м'яким та соковитим.

  2. Геміста – начинені овочі м'ясним фаршем або овочевим рагу. Можуть використовуватись перці, баклажани, кабачки.

  3. Мусака – своєрідний пиріг із шарами баклажанів, баранини, помідорів, із соусом бешамель.

  4. Сувлаки – мініатюрні шашлички зі свинини, але можуть бути також із яловичини, баранини, птиці.

  5. Магириця – суп, подається до Великодня, готується з потрошків ягняти.

Отримати задоволення не тільки від їжі, а й подачі та видів з вікна допоможе невеликий ресторанчик Sunset у селищі Пелекас. У Санторіні варто заглянути до TAVERN METAXY MAS. У Міконосі не проходьте повз MARECHIARO.

Індія

Складно передати на папері весь колорит та аромат індійських страв. Відвідуючи цю чарівну країну, обов'язково потрібно спробувати:

  • каррі – найвідоміша страва, вірніше – соус, який готують із томатної пасти, цибулі, часнику, спецій, кокосового молока. Його подають до рису, м'ясних та рибних страв;

  • самосу – смажене тісто в олії з різною начинкою. Зазвичай виготовляється у формі пірамідок;

  • бір'яни – рис з овочами, можливе додавання м'яса та риби. Усі інгредієнти готуються окремо, а потім змішуються;

  • алу гобі – підійде для вегетаріанців, складається з картоплі та цвітної капусти, приправлене спеціями;

  • Дхал – суп-пюре з бобових, з помідорами, каррі, часником, цибулею та кокосовим молоком.

Приготувати будь-яку з цих та інших страв зможуть кухарі у ресторанах:

  • Aer Bar – в Мумбаї;

  • Hospedaria Venite – в Панаджі;

  • Кандагар – у Делі;

  • Thalassa – ГОА.

Підсолодити тур допоможуть традиційні десерти джалебі, розгулу, соан-папді. Кожен із них залишить незабутні враження про країну йоги та танців.

Туреччина

Плануючи кулінарну подорож до Туреччини, доведеться приготуватися до обжерливості. Місцеве населення любить щільно поїсти, особливо м'ясні страви. Попри це, турки дбають про здоров'я та вживають багато овочів. Тому кухня дуже багатогранна та різноманітна. Зверніть увагу на такі частування:

  1. Кебаб – має безліч різновидів: шиш-кебаб, іскандер, донер, адана. Усіх поєднує наявність м'яса, овочів та соусів у начинці.

  2. Мезе – загальна назва закусок, які можуть готуватися із зелені, овочів, йогурту, паштету, сочевиці, сиру.

  3. Мерджимек чорбаси – гострий суп із сочевиці, з перцем, лимоном та овочами.

  4. Суджук – суха пряна ковбаса з баранини чи яловичини.

  5. Баклава – східна насолода, з листкового тіста, з горіхами, медовим сиропом.

    cup_turkish_coffee_baklava_selective_focus_54feec0a11.jpg

Туреччина привітна до гостей, тому в будь-якому ресторані вас обслужать за першим класом. Варто відвідати Çiya Sofrası у Стамбулі, SALAŞ BALIK & RESTAURANT в Анталії, Дімчай в Аланії, розташований всередині водоспаду.

Китай

Китайська кухня вважається найдавнішою, що відображає філософію країни та її мешканців. Відмінна риса полягає в тому, що тут готують практично все, що тільки можна. Якщо хочеться екстремальних відчуттів, можна спробувати акулячі плавці, в'ялені медузи, насіння лотоса. З традиційних страв рекомендуємо:

  • Сяо лун бао – парові пельмені, начинка яких залежить від сезону. Можлива свинина, креветки, краби, бамбук;

  • Качка по-пекінськи – відоме блюдо, при якому м'ясо качки маринується кілька днів, тому виходить дуже ніжним, з хрусткою скоринкою;

  • Юйтяо – нагадують пончики, можуть подаватися як до десерту, так і до м'яса. Тісто, смажене у фритюрі, можна купити в ресторані та на вулиці.

Дегустація традиційних страв –- це особливе задоволення. доступне у великих ресторанах та невеликих кафе. Наприклад, The Red Capital Club – виконаний у стилі комуністичного Китаю, або Lost Heaven у Шанхаї зі стравами, притаманними Юньнань.

Виcновок

Гастрономічний тур – це комплексний відпочинок, поєднаний із дослідженням традиційної кухні країни. Навіть якщо ви їли піцу у своєму місті, це зовсім не те, що приготують у Неаполі. У такій поїздці передбачені відвідування закладів різних рівнів, знайомство з майстрами кулінарії, специфікою процесу приготування. Варто хоча б раз вирушити у таку подорож.

Поділитися в соціальних мережах: