Відкрийте для себе Бремен: 10 незабутніх місць, які варто відвідати

Бремен – місто та порт на північному-заході Німеччини. Бремен разом з містом-супутником Бремерхафен входить до складу федеральної землі Бремен і в Середньовіччі разом з ним було частиною історичної Ганзи.

Бремен є одним із найстаріших міст Німеччини, оскільки був заснований у 787 році Карлом Великим як єпископська резиденція. Місце було вибрано дуже вдало на березі річки Везер, що впадає в Північне море. Це стало основою для економічного зростання та процвітання міста.

Це місто точно заслуговує того, аби дослідити його велику історію, прогулятись затишними вуличками та відчути його активний ритм життя! Нижче зібрали топові локації, які обов’язково треба відвідати у Бремені.

Ратуша у Бремені

ратуша бремен

Протягом багатьох століть використовувалася для зборів торговців Бремена, які обговорювали та укладали вигідні угоди та ділили отриманий прибуток. А наші дні у будівлі відбуваються засідання міського магістрату та працює бургомістр (мер) міста.

У підвалі Ратуші Бремена знаходиться один із найстаріших винних льохів, що діє з 1405 року і до сьогодні. Зараз тут зберігається 650 видів вина, включаючи найстарішу бочку вина в Німеччині, з виноградників Рюдесхайма-на-Рейні 1653 р. У частині підвалу Ратуші розташований ресторан, де можна скуштувати страви традиційної кухні Бремена.

Марктплатц 

Чудовий архітектурний ансамбль ринкової площі, витриманий у стилі бароко та ренесансу. У різних сторонах площі височіють Ратуша, знаменита статуя Роланда, тісняться затишні будиночки заможних городян та старовинна торгова палата Бремена – Шюттінг.

Щоб прогулятися найважливішими визначними пам'ятками Бремена, карти не потрібно: містом прокладено «цілодобовий» туристичний маршрут з 2000 цвяхів. Маршрут веде від церкви Св. Марії до площі Марктплатц і вулиці Бетхерштрассе, яка колись називалася Ремісничою вулицею і нині представляє собою найважливіший культурний і музейний центр Бремена і віху в історії європейського мистецтва.

 «По цвяхах» можна дійти і до знаменитого пам'ятника Бременським музикантам, які прославилися на весь світ завдяки збирачам казок братам Грімм.

Пам’ятник Бременським музикантам.

Влітку 2018 року виповнилося 200 років з дня першої публікації казки братів Грімм про бродячих музикантах – ображених своїми господарями віслюка, собаку, кота і півня. Як відомо з першоджерела і багатьох екранізацій, вони відправилися в місто Бремен, щоб врятувати своє життя і почати там “кар'єру”.

Всім, хто відвідує це місто варто знайти цей бронзовий пам'ятник казковому квартету перед старою ратушею. Ноги осла аж сяють – бо відполіровані від доторків тих, хто вже загадав тут бажання.

У 2007 році було встановлено «співаючий отвір», куди туристи кидають монети і за внесок слухають знаменитий спів бременських музик.

Гавань Бремена

Кожен третій дорослий житель Бремена і його міста-супутника Бремерхафена пов’язані з портом і морем. Культура і стиль життя цього міста напряму пов’язаний з морськими перевезеннями, торгівлею, і туризмом. 

Тож жодна подорож до Бремена не буде повною без прогулянки на човні до гавані вздовж набережної Шлахте. Можна вибирати човни з різними зручностями: на деяких є супровід гіда німецькою чи англійською мовою, на деяких також присутні перекуси та напої для тих, у кого свіже морське повітря розгуляє апетитна борту.

Центральна частина Бремерхафена і старі портові квартали багаті визначними місцями та вражають поєднанням історичних споруд і сучасної архітектури. Сучасний вантажний термінал є одним з найбільших контейнерних портів у Європі, а з самого пасажирського центру відправляються круїзні лайнери. Колись звідси відпливали кораблі, що возили європейських емігрантів у Америку та Австралію.

Район Шнор

Одним із найстаріших і наймальовничіших кварталів міста Бремен є квартал Шнор. Перші згадки про нього були аж у 8 столітті – тоді він був економічним центром Бремена. Більшість будинків зводились біля річки, тут селились моряки, рибалки, ремісники та кораблебудівники.

Під час Другої світової війни район був повністю зруйнований, але підлягав реставрації. У повоєнний час умілі майстри змогли відновити будинки та вулиці згідно сучасних вимог.

Сьогодні, Бременський Шнор – це житловий квартал з численними ресторанами, кафе, кондитерськими, магазинами, музеєм і театром. Старовинні маленькі будиночки та вузькі вулички утворюють живописний ансамбль. Гуляючи по живописному району, можна побачити дату будівництва кожного з будинків, бо на них висять спеціальні таблички, що розповідають про історію їх будівництва.

Собор Святого Петра

Собор святого петра бремен

Це найстаріший храм міста, заснований аж у 789 році. Протягом історії ця споруда неодноразово руйнувалась через війни та стихійні пожежі, що і наклало відбиток на його архітектуру. 

Знаходиться храм у старій частині міста на Ринкової площі по сусідству з міською ратушею та статуєю Роланда – об'єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Сьогодні собор оформлений у романському стилі з елементами готики. Його фасад прикрашають росписи, а також дві 99-метрові вежі. На південну вежу можна піднятися, звідси відкривається чудовий вид на історичні міські квартали. А ще Собор Святого Петра вже у 1244 році мав власний орган – з того часу, не зважаючи на війни та руйнування, тут зберігалася ця традиція. Зараз у соборі є аж п’ять органів!

Науковий центр Універсум

Одна з новітніх пам'яток Бремена і один з найцікавіших архітектурних об'єктів міста. 

Залежно від кута зору, будівля нагадує величезний відкритий молюск або кита, що посміхається. Усередині ви знайдете близько 250 захоплюючих експонатів, присвячених людству, землі і космосу. 

Зовсім недавно тут з'явився дослідний парк з Ліфтовою вежею, звідки відкривається чудовий краєвид на околиці.

Німецький морський музей

У Старій Гавані Бремерхафена – понад 60 км на північ від Бремена - знаходиться німецький морський музей, присвячений історії Німецького мореплавства.

Серед його експонатів відомий бременський "Kogge", старий торговельний корабель, підводний човен марки XXI з часів Другої світової війни, чотирирівневий високий корабель Сіут Деерн і старий весло-пароплав Мейсен. 

Також цікава висота радарна башта, висотою 112 метрів з оглядовим майданчиком, а також експонати, пов'язані з європейським мореплавством від старого до сучасного. 

Парк Рододендрон і Мюлле-стріт

Назва парку говорить сама за себе – вздовж стежок і на галявинах росте понад 3000 видів рододендрону – пишний гарних квіток. Тому з весни і до осені сад завбільшки 46 гектарів заповнений цими квітучими рослинами. Однак і взимку там є на що подивитися, оскільки тут збудовані оранжереї, де теплолюбні рослини цвітуть цілий рік.

Вважається, що це найбільша у світі колекція рододендронів. Крім того, сам парк має складний та вишуканий ландшафтний дизайн, там створені тематичні зони, де чагарники чергуються із столітніми деревами. Є багато красивих куточків, тінистих алей, штучних водойм і затишних місць для відпочинку. 

Музей Уберзі-Бремен

У заморському музеї Бремена Азія та Африка знаходяться лише за кілька кроків одна від одної. Колекції артефактів, що стосуються торгівлі, етнографії та природи, змішані разом в одному унікальному музеї.

Музей налічує понад 1,1 млн експонатів. Увага до деталей і розміщення артефактів у величній старовинній будівлі гарантують, що кожен візит стане незабутнім. Відвідувачі можуть зануритися прямо в блискучий підводний світ Океанії, помилуватися Азією як континентом контрастів між метушливими мегаполісами та духовним спокоєм і традиціями.

В африканській зоні вони можуть відкрити колиску людства та помилуватися давньоєгипетською мумією жерця Харсіезе.

Життя корінних американців у Північній та Південній Америці, доколумбові золоті скарби та середовище існування тропічних лісів Амазонки – усе це лише чекає, щоб їх відкрити в американській зоні. 

Не тільки порт і морські круїзи приваблюють туристів у цьому німецькому місті. Бремен органічно поєднує стару архітектуру, нові красиві квартали, парки, музеї, театри та спортивні споруди. Це місто обов'язково варто включити у маршрут мандрівки Німеччиною.

Footer BG