Завтра
Післязавтра
Завтра
Післязавтра

04.07.2024

Відпочинок на термальних курортах: кращі напрямки в Європі

Термальна вода – це гаряче джерело, насичене мінералами та вітамінами. Проходячи із земних надр крізь множинні шари, вона збагачується корисними речовинами. Термальні джерела цілюще впливають на весь організм в цілому, але особливо цінні для шкіри. Завдяки наявності у складі заліза та цинку зволожують дерму та загоюють рани.

Такий спосіб оздоровлення використовують люди багато століть. Вони ходили за сотні кілометрів, вели хворих та немічних до джерел, щоб відновити та вилікувати. Сьогодні створено максимально комфортні умови для релаксу. Відкривається багато комплексів та готелів, куди приїжджають тисячі людей для відпочинку. Куди вирушити, яку країну та термальні курорти Європи обрати, щоб отримати задоволення та користь від процедур? Читайте огляд найпопулярніших місць з термальними водами.

Найкращі термальні спа-курорти Європи

Багато європейських країн пропонують відвідати свої курорти, забезпечуючи найкращі умови для відвідувачів. Адже відпочинок на термальних водах має бути повноцінним у всьому. Пропонуємо короткий екскурс найвідомішими купальнями, розташованих в різних країнах.

portrait_two_beautiful_women_jacuzzi_spa_banner_long_format_35dd9e5098.jpg

Баден-Баден, Німеччина

Невелике містечко на півдні Німеччини знаходиться зовсім недалеко від кордону з Францією. Воно розташувалося між горами Шварцвальда та долиною Рейну, а його термальним джерелам вже понад 2000 років.

Ще давні Римляни тут відновлювали сили, але лише в наші дні вчені офіційно довели цілющі властивості води. Склад вражає: крім хлориду натрію, калію та літію, до нього входить ще понад 15 видів інших елементів.

Загалом у Баден-Бадені 12 джерел. Більшість їх досить гаряча, близько +56–68,8°С. Деякі лікувальні води популярніші, саме їх варто розглянути докладніше:

  • Каракалла Терм – комплекс площею понад 900 м2 із сучасним технічним оснащенням вважається найоблаштованішим у Європі. На гостей чекає великий басейн, гідромасаж, водоспади та гроти. Вода цього джерела сприяє регенерації та відновленню шкіри, дає загальний розслабляючий та терапевтичний ефект.

  • Фрідріхсбад – сюди приїжджає 40% населення Німеччини, аби попаритися у саунах та відновитись у термальних водах. Терми були побудовані в далекому 1877 році, для знатних відвідувачів, а загалом Фрідріхсбад було відкрито ще римлянами.

У Баден-Баден приїжджають дорослі та діти. Термальні води дарують розслаблення, лікують, відновлюють, оздоровлюють. Тому варто хоч раз сюди приїхати, щоб самотужки в цьому впевнитись.

Будапешт, Угорщина

В столиці Угорщини найбільше термальних джерел, яких налічуються сотні. Тому не дивно, що в країні розвинена сфера туризму у цьому напрямку. Тут змішані традиції римської, грецької, турецької та північних купальних культур. Серед купалень є найбільші й менш відомі. Щоб вибрати, варто ознайомитися з ними ближче:

  • Січені – найбільший комплекс, з 18 басейнами та 14 саунами. Вони доповнені сучасними технологіями: ароматизацією, штучними вирами, підсвічуванням, джакузі. Вода дістається із джерел глибиною 1246 м, а її температура досягає 76°С.

  • Геллерт – палац біля підніжжя однойменної гори вражає багатством та розкішшю. Інтер'єр виконаний у турецькому стилі з елементами модерну. Тут є спільні та роздільні зони для чоловіків та жінок, щоб догодити кожному гостю.

  • Рудаш – найбільш разючий вид чекає на даху в джакузі, звідки відкривається фантастичний краєвид на гори. Оздоровлення термами можна доповнити питною водою Hungária, Attila та Juventus.

Карстові води Будапешта лікують суглоби та хребет, невралгію, показані при остеопорозі, для відновлення після травм.

Карлові Вари, Чехія

Уздовж річки Тепла розташувалася одна з найвідоміших лікарень. Тут активні 12 джерел. Їх особливість в однаковому хімічному складі за різною температурою – від 30 до 75°C. Тому різні купальні підходять під певні призначення лікарів.

Склад термальних вод є справжнім джерелом корисних речовин. Кальцій, калій, магній, залізо, літій, бром – лише частина всього, що приносить оздоровлення людям. Сюди приїжджають із проблемами шлунка, кишечника, лікують печінку та позбавляються від запорів. Кожне джерело має свою температуру та призначення. Ось список найвідоміших із них:

  • «Вржидло» – від жовчнокам'яної хвороби та виразки шлунка;

  • «Карл IV» – для суглобів і кісток;

  • «Ринковий» – для кістково-м'язової тканини;

  • «Верхній Замковий» – корисний для боротьби з карієсом;

  • «Млиновий» – зміцнює нігті та коріння волосся;

  • «Князь Вацлав I» – для очищення організму від токсинів;

  • «Скельний» – покращує обмін речовин, ефективний у боротьбі із зайвою вагою.

Не менш популярні джерела «Зміїний», «Садовий», «Свобода» та багато інших. Для відвідування медичні довідки не потрібні.

built_structure_water_cea4bd6d57.jpg

Віші, Франція

Всього за три години їзди від Парижа, на березі річки Альє, знаходиться відомий бальнеологічний курорт Віші. Його термальні джерела відкриті ще у ІІІ столітті н.е., підходять для питного та бальнеологічного лікування. З наявних 15 джерел використовують п'ять. Температура в них сильно відрізняється, варіюючи в діапазоні 16-75°C, як і глибина залягання. Розглянемо все за порядком:

  1. Chomel – має температуру 43°C, є найстарішим з усіх доступних у Франції. Названий на честь лікаря, який його облаштував, має найбільше вміст кремнезему. Вилучення мінеральних солей дозволяє створювати пастилки Віші.

  2. Source thermale de la Grande-Grille – холодніший за попередній на 4°C. перекладається як «великі грати» через те, що раніше вони були встановлені від тварин, щоб не приходили на водопій. У воді висока концентрація фтору, тому вона показана людям із хворобами опорного апарату. 

  3. Hôpital – джерело розташоване у басейні, створеного під час галло-римського періоду. Температура 34°C, у складі чимало ангідридів карбонових кислот та кремнію. Вода дуже корисна тим, у кого спостерігаються камені в нирках, жовчному міхурі, а також людям, які страждають на цукровий діабет.

  4. Lucas – названий на честь барона Лукаса, надає оздоровчий ефект для шкіри, знімає запальні процеси та загоює рани. Температура води 27°C.

  5. Célestins – б'є з розломів скелі, використовується для пиття, розливається в ємності та газується. На 90% складається з карбонату натрію, далі кальцій та магній. Своїми властивостями допомагає позбутися проблем зі шлунком, печінкою та нирками.

Щоб досягти максимального ефекту, варто пройти додаткові процедури, які пропонуються на курорті Віші: акупунктура, масажі, контрастний душ, аромаванни.

Ішгль, Австрія

Курорт, який знаходиться за 70 км від Зальцбурга, порадує 17 термальними джерелами з теплою і холодною водою. Вони показані для лікування дихальних шляхів, серцево-судинної системи, підвищують імунітет, позбавляють алергії.

Найвідоміший комплекс – «Кайзер-терме». Він зустрічає гостей відкритими та закритими басейнами, наповненими мінеральною водою. Відвідувачам доступні масажі, джакузі, солярії, косметичні процедури.

Курорт пропонує спеціально розроблені піші прогулянки, лижні траси. В результаті активностей, поєднаних із лікуванням, організм відновлюється, наповнюється життєвою силою та енергією.

Бат, Великобританія

Одне з найкрасивіших міст Англії перекладається буквально як «лазня», що свідчить про належність його до термального комплексу. Старовинні купальні періоду Римської Імперії стали пам'ятками архітектури, працювали до 1978 року. Але були закриті через небезпечний організм Неглерія Фоулера.

Сьогодні відвідувачам доступні нові спа-комплекси, які мають власні свердловини, не тільки безпечні, а й лікувальні. Найбільші та відомі, це: 

  • Thermae Bath Spa;

  • Хрестова баня.

Сюди не знижується наплив охочих оздоровитись, відпочити та набратися сил. Завдяки геотермальній енергії вода нагрівається до 69-96°C.

Сатурнія, Італія

Відомий курорт Тоскани утворився понад 3000 років тому. Його унікальний басейн у кратері вулкана наповнений живою водою, яка оновлюється кожні 4 години внаслідок активного гейзера. У будь-яку пору року вода тримає температуру +37,5 ºС, лікує від багатьох захворювань, включаючи синусит, фарингіт, гастрит, емфізему легень, покращує роботу серцево-судинної системи, алергічний дерматит та багато іншого.

Курорт знаходиться в оточенні хвойного лісу, тому термальні води у поєднанні з чистим повітрям приносять максимальну користь. Всього 2 години автомобілем від Риму – і ви потрапляєте в один із найкращих бальнеологічних комплексів.

Пієштяни, Словаччина

Районний центр Словаччини приймає велику кількість людей, які бажають оздоровитись та відпочити. Достатньо проїхати 86 км від столиці Братислави до північної частини регіону Dolné Považie. На території курорту знаходиться 5 готелів з широким спектром СПА-процедур, а також два бальнеологічні комплекси «Irma» та «Napoleon». Відвідувачам доступні такі послуги:

  • лікування термальною сірководневою водою та сірчистими грязями;

  • групова реабілітація;

  • гідротерапія;

  • світло, електро та теплолікування;

  • масажі.

Також проводиться ефективне лікування питною водою. Термальні джерела нагріваються до температури 67-69°С, у складі велика кількість мінеральних речовин, що досягає 1500 мг на літр. У комплексі з грязями вони допоможуть позбутися артрозу та артриту, позитивно впливають на загальне самопочуття, наповнюють організм силою та енергією.

Щороку курорт приймає понад 40 тисяч людей, більшість яких є іноземцями. SPA-центр став найвідомішим не лише у Словаччині, а й далеко за його межами.

Лагоа, Португалія

Термальні води Лагоа розташовані у різних частинах курортного міста. Туристам і всім бажаючим отримати релакс можна відвідати озеро Лаго-ду-Фогу на острові Сен-Мігель. Воно називається вогняним, тому що на його поверхні завжди є легкий серпанок від гарячих джерел. Тут можна купатися на невеликому пляжі та насолоджуватися навколишніми пейзажами.

Гуляючи по заповідній зоні та насолоджуючись недоторканою дикою природою, легко знайти пару басейнів з термальною водою. Вони відкриті для відвідувачів, і після купання кожен відзначає приплив сил, бадьорість, поліпшення стану шкіри.

Бад-Рагац, Швейцарія

Найбільший комплекс у Швейцарії реконструйовано та оновлено, тому він є сучасним курортом з безліччю послуг та процедур. У готелі Quellenhof є басейни з термальною водою, яка також подається прямо в номери. 

На території комплексу діє медичний центр, у якому можна отримати допомогу у галузі медицини, ревматології, васкулярної медицини, кардіології, неврології, ортопедії. Для кожного курсу розроблено окрему методику, розраховану на певну кількість процедур і днів.

Було відкрито громадські терми Tamina Terme, збудовані наново у 2009 році зі скла, каменю та дерева. Для тих, хто зупиняється в готелі, вони безкоштовні. Самі джерела температурою 34°C знаходяться в ущелині Таміна. Вони сприяють лікуванню захворювань опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи та порушень в обміні речовин.

Курорт Бад-Рагац розташований на висоті понад 1000 м над рівнем моря. Крім термальних вод, тут є лижні траси, підйомні системи, затишні номери. У розпорядженні приїжджих чудові краєвиди, свіже гірське повітря, широкий спектр послуг.

Висновок

Термальні ванни мають цілющі властивості, й це доведено з погляду медицини. Вони знаходяться в різних точках світу і в тих місцях обов'язково з'являються курорти. Якщо вам потрібен релакс, відновлення, лікування та підтримка організму – за будь-якої зручної нагоди обов'язково відвідайте термальні води та оцініть їх ефект.

Поділитися в соціальних мережах: