08.07.2024

Як зберігати здорове харчування під час подорожей?

Подорож – це довгоочікуваний захід, від якого ми бажаємо отримати лише позитиву та прекрасних вражень. Вириваючись із повсякденної рутини, ми покладаємо на поїздку великі надії щодо відпочинку. Плануємо кожну деталь, продумуємо маршрут, купуємо заздалегідь квитки, ретельно збираємо речі. Але нерідко в останню чергу думаємо про те, що будемо їсти, поки дістанемося кінцевої точки. А це дуже важлива деталь, особливо якщо дорога намічається тривала. У такому разі подбати про якість їжі потрібно обов'язково.

Чому важливо підтримувати здорове харчування навіть під час подорожей?

Перебуваючи вдома, підтримувати збалансований раціон не складно, адже завжди під рукою усі необхідні продукти. Інша справа поїздки – подорожі під час відпустки, відрядження. Складно утриматися від спокуси перекусити у кафе швидкого харчування. До того ж, у незнайомій місцевості непросто зорієнтуватися, особливо в умовах обмеженого часу. Наприклад, під час зупинки у дорозі автобуса чи поїзда.

Такі перекуси можуть спровокувати появу зайвої ваги, погане самопочуття, дискомфорт. Особливо якщо організм вже звик до певної дієти, набору продуктів. Щоб поїздка не перетворилася на випробування, необхідно скласти раціон, вивчити всі доступні варіанти перекусів на маршруті, почитати відгуки, запитати поради у мандрівників на форумах

Як впливає нездорова їжа на самопочуття та енергійність під час поїздок

Навіть сам факт тривалої подорожі може стати певним стресом. Забезпечити себе правильним харчуванням дуже важливо у поїздці. Відсутність звичних інгредієнтів спричиняє відповідну реакцію організму. З'являються неприємні відчуття, може турбувати здуття або розлад шлунка та дискомфорт усієї травної системи.

Чому так відбувається? Дорогою найчастіше трапляються точки громадського харчування з готовою їжею. В основному це бутерброди, бургери, хот-доги, снеки, картопля фрі та інші не зовсім корисні продукти. Вони дуже калорійні, просочені олією, тому перевантажують систему травлення. В результаті від незвичного переїдання виникає слабкість, втома, зниження активності.

laughing_group_diverse_young_woman_hanging_out_home_together_eating_pizzaxalaughing_group_diverse_young_woman_hanging_out_home_together_eating_pizzaxaxa_9694d3c7a3.jpg

Поради щодо здорового харчування під час подорожей

Щоб такого не сталося, у процесі планування поїздки необхідно забезпечити собі доступ до правильного збалансованого харчування. Потрібно дотримуватися того ж режиму, до якого звикли вдома. Розрахуйте час, який ви будете в дорозі, щоб взяти з собою необхідну кількість порцій на кожну людину, якщо вирушаєте в подорож не один.

Планування перед подорожжю

Таким питанням слід зайнятися ще на етапі підготовки до подорожі. Потрібно скласти чіткий план, розподілити час та кількість їжі. Що потрібно зробити:

  1. Приготувати контейнери, в яких зберігатиметься ваш сніданок, обід та вечеря. Вони мають бути виготовлені з якісних матеріалів та щільно закриватися кришкою. Сьогодні можна купити вакуумні ємності, в яких достатньо натиснути одну кнопку, щоб забезпечити тривале та безпечне зберігання продуктів.

  2. Складіть список інгредієнтів, які знадобляться для перекусів та повноцінного харчування. Це повинні бути продукти, які довго не псуються, багаті на білки та клітковину. Не треба брати із собою солодощі, крекери, чипси. Вони лише тимчасово втамовують голод, а потім викликають ще більше бажання поїсти.

  3. Приготуйте перекуси заздалегідь вдома. Навряд чи в дорозі буде можливість приготувати їжу. Необхідно зробити бутерброди, салат зі свіжих овочів, при можливості упакувати все в термосумку.

Маючи під рукою готовий сніданок або обід, у вас буде менше спокус скористатися послугами фаст-фудів на заправках або найближчому кафе.

Корисні перекуси для подорожей

Коли підходить час вирішувати, що саме брати із собою в дорогу, потрібно розраховувати калорії, сумісність продуктів між собою, їхню кількість, термін придатності. Найкраще для здорового харчування в дорозі підходять:

  • Фрукти та овочі – цитрусові, банани, кислі яблука, авокадо, морква, солодкий перець. Уникайте поліетиленових пакетів, а краще використовуйте пергамент. У ньому продукти довше залишаються свіжими.

  • Горіхи та сухофрукти – це смачний, корисний і ситний перекус, який довго зберігається і не вимагає для цього особливих умов.

  • Цільнозернові снеки – найкраща альтернатива чипсам та крекерам. Вивчіть склад, щоб у ньому було мінімум цукру. Замість нього відповідальні виробники кладуть курагу, родзинки та інші корисні інгредієнти.

Для підтримки організму у тонусі варто передбачити наявність білкових продуктів. Це йогурти, хумус, сирні палички. Перед покупкою переконайтесь у термінах придатності та уважно читайте склад. Він має бути натуральним.

Корисні напої під час подорожей

Важливо підтримувати водний баланс, не допускати дегідратації. Особливо якщо поїздка припадає на спекотний сезон. Тримайте при собі достатню кількість рідини, яка допоможе перебити голод і вгамувати спрагу. Що підійде як пиття:

  • звичайна чиста вода – оптимальний варіант купити пляшку мінеральної води без газу;

  • трав'яні чаї – будь-які склади для розслаблення та заспокоєння в дорозі;

  • фруктові смузі – напої, зроблені власноруч вдома, без додавання цукру;

  • кокосова вода – містить мінерали, вітаміни, дуже мало калорій.

У літаку існують певні обмеження щодо ручної поклажі. Тому варто віддати перевагу воді іншим продуктам та взяти з собою її максимальну кількість.

Здорове харчування в кафе та ресторанах

Перебуваючи далеко від будинку в незнайомій місцевості, важливо підготуватися якомога краще до відвідування ресторанів і кафе. В епоху загального доступу до інтернету, зробити це набагато простіше, ніж раніше:

  1. Перед поїздкою почитайте відгуки про всі доступні точки харчування, які будуть на маршруті та на місці прибуття. У мережі багато сайтів з оглядами, меню, графіком роботи та іншою інформацією.

  2. Ретельно вибирайте кафе та ресторан, виходячи з відгуків досвідчених мандрівників, рейтингу закладу. Варто відвідати тематичні форуми, ставити питання стосовно тієї країни чи регіону, до якого ви відправляєтеся.

  3. Зверніть увагу на чистоту в залі – зовнішній вигляд приміщення може багато про що розповісти. Брудні столи, відкрита їжа, сторонні неприємні запахи – не найкраща презентація закладу та від нього краще відмовитися.

  4. Не соромтеся запитувати про склад страв, особливо незнайомих вам раніше, щоб знати про інгредієнти. Особливо це стосується нових країн, де можуть подавати екзотику із незвичними для вашого організму продуктами.

  5. Стежте за порцією, тому що в деяких закладах видають великі обсяги їжі, щоб догодити гостям. Навіть якщо не можна контролювати розмір страви, не треба намагатися з'їсти все.

  6. Вибирайте страви, приготовані з місцевих продуктів: так більше гарантії їхньої свіжості. Дізнайтеся, що росте в цьому регіоні, а що привозять з інших місць.

Якщо ви дотримуєтесь дієти чи веганства, можете запитати офіціанта, чи є можливість приготування страви за запитом. Тобто, чи зможуть приготувати індивідуальну порцію з потрібним складом. Незважаючи на всі спокуси скуштувати місцеву кухню, краще не експериментувати із власним організмом. Він може неадекватно відреагувати та зіпсувати відпочинок.

Практичні поради для підтримки здорового харчування

Подорож не привід відмовлятися від звичного ритму життя. Навіть перебуваючи у незнайомих обставинах, можна підтримувати звичний спосіб харчування. Уникайте дегустації сирого м'яса, яєць, риби, морепродуктів, не купуйте вуличну їжу, яка в будь-якій країні може бути небезпечною, надто жирною та калорійною.

Шукати корисні продукти можна на ринку, в супермаркетах. Варто звернути увагу на свіжі овочі та фрукти, консервований тунець або боби. Якщо в готелі, де ви зупинилися, є кухня в номері, не ігноруйте можливість самостійно приготувати їжу. 

Що можна зробити, щоб отримати від поїздки задоволення і не відмовлятися від звичного харчування:

  • Дотримуйтесь режиму – це найкращий спосіб залишатися активним, здоровим, не відчувати неприємних відчуттів і не набирати зайвої ваги. Якщо ви вдома звикли до триразового харчування – дотримуйтесь його й у поїздці, щоби не давати організму зайвого стресу.

  • Подбайте про збалансований раціон – це означає, що потрібно вживати достатню кількість клітковини, вуглеводів, білків. Їх можна отримувати з сирих овочів, свіжих соків, йогуртів, сирів, злакового бездріжджового хліба. Не забувайте про рідину. Пийте багато води, особливо влітку, перебуваючи у спекотних країнах. Часто під час поїздок багато хто відривається на інші завдання, забуваючи про потрібну цілющу вологу.

  • Будьте активними – навіть якщо ви приїхали на відпочинок, це не означає, що потрібно весь час лежати на пляжі. Екскурсії, дайвінг, піші прогулянки знаковими місцями, шопінг – будь-яка активність вітається. 

Легка втома надвечір буде приємною, а на ранок, коли відчуєте відновлення сил, можна вирушати до нових досліджень.

adventure_travel_tourism_hike_people_concept_group_smiling_friends_walking_with_backpacks_natural_background_f88c19c637.jpg

Висновок

Здорове харчування під час подорожі – це важлива частина її планування. Якщо передбачити всі нюанси, підготувати перекуси в дорогу, не ризикувати здоров'ям, пробуючи екзотичну їжу – відпочинок буде приємним, а відрядження продуктивним.

Поділитися в соціальних мережах: