10 цікавих місць, які варто подивитися у Відні

Відень - дивовижна, прекрасна, яскрава столиця Австрії, яка відрізняється великою кількістю історичних пам'яток, чудових палаців, музеїв, соборів та інших значних місць. Тільки тут можна відвідати затишні та милі кав'ярні, скуштувати знамениті торти та поласувати справжнім віденським штруделем. Приїжджаючи сюди кожен гість міста відчуває особливу атмосферу, яку створюють оперні прем'єри, виставки знаменитих художників, культурні багатства. Куди піти у Відні та що подивитися? З цим питанням розбиратимемося в цій статті.

№1. Віденська ратуша

Це воістину візитна картка та гордість міста. Перша її частина була збудована у 1883 році, але згодом її збільшили через збільшення кількості громадян. Виконана у неоготичному стилі. У ній знаходиться понад 1500 кімнат, 3 високі вежі, 7 дворів, що розташовані всередині будівлі. Найвища вежа досягає 105 м. На її верхівці знаходиться залізний знаменник у латах. Аркадний двір вважається найбільшим, тому тут постійно проводиться літній музичний фестиваль. Також щороку організовуються різноманітні заходи: різдвяні ярмарки з сувенірами, атракціонами, каруселями, новорічні вистави, кінофестивалі, карнавали, концерти, бали. Влітку діє просто неба кінотеатр, а в зимовий – ковзанка. Тут є багато затишних ресторанів із традиційною та європейською кухнею.

№2. Віденська опера

Є відомою у всьому світі культурною та архітектурною пам'яткою, яка була створена у 1869 році. Щороку тут ставиться близько десяти балетів, шістдесятьох опер, у яких солують світові артисти.Вартість квитків різниться, залежно від розташування місць. Однак, всі вони оснащені спеціальними моніторами з текстом, тому глядачі можуть читати і слухати постановки. Відмінна риса віденської опери – демократичне ставлення до публіки різного класу. Тут можна зустріти чоловіків, одягнених у фраки, і дам у ошатних вечірніх сукнях, а також звичайних студентів у простому повсякденному одязі. Щороку тут організовується відомий Віденський бал, який входить до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Крім постановок, можна замовити екскурсію головними сходами, фойє, залом для глядачів та ін., яка триває близько 40 хвилин і проводиться різними мовами.

№3. Палац Шенбрунн

Визначна визначна пам'ятка міста, яка свого часу використовувалася як літня віденська резиденція австрійської монаршої династії Габсбургів. Вона правила Австрією та багатьма іншими державами протягом 600 років. У 14 столітті належала абатству в Клостернойбурзі. На території палацу знаходився виноградник, орні поля, стайня, водяний млин, будинок. У 1569 стала власністю династії Габсбургів. Сьогодні це чудовий палацово-парковий комплекс, виконаний у стилі бароко. Відвідувачі можуть подивитися 40 кімнат та кілька величезних залів з вишукано прикрашеними стінами, дорогими меблями та шикарним оздобленням. У будівлі навіть є кімната з каруселлю та ліхтарями, невеликий ліфт, який використовувався для доставки їжі та вів до круглого китайського кабінету. Також до загального огляду представлені численні картини, умивальник імператриці Єлизавети, виготовлений з білого мармуру. Також на території палацового комплексу знаходяться:

  • найстаріший у світі зоопарк із 8500 різних тварин, представлених у 700 видах;
  • лабіринт з звивистими хитромудрими доріжками, оточеними високими огорожами. Тут можна знайти дванадцять знаків зодіаку, математичні цифрові загадки, центральну піднесену платформу, гігантських розмірів калейдоскоп;
  • римські руїни штучного походження, над розробкою яких працював архітектор Хоенберг.Також тут знаходяться статуї богів, у тому числі і Геракла, які борються із злом;
  • музей ексклюзивних карет імператорів;
  • тріумфальна колонада Глорієти з оглядовою терасою, що сидить на кулі орлом, що тримає віночок. Ця статуя втілювала міць і силу династії Габсбургів;
  • фонтан із Нептуном у колісниці, який тримає тризуб;
  • будинок з пальмами та трьома видами клімату: тропічним, холодним та помірним. Тут вирощується безліч різноманітних рослин.

Також тут знаходиться багато затишних кафе, в яких можна скуштувати традиційний штрудель та інші вишукані напої та страви.

№4. Віденський парк

Він зветься «Пратер». Є відомим громадським місцем відпочинку. Його площа становить понад 6 км2. Тут є два колеса огляду, різні гойдалки, каруселі, атракціони, лісова зона. Приїхавши до Відня, цікаві місця необхідно відвідати в першу чергу і стосується також знаменитого пивного ресторану «Schweizerhaus», де подають традиційний гуляш, драніки, шницель, свинячі рульки та багато іншого. Також є віденські гірки, кімнати сміху та страху.

№5. Палац Хофбург

Є найбільшим палацово-парковим комплексом, на території якого знаходиться 18 будівель та 19 дивовижних палаців. Загальна кількість кімнат і залів складає 2600. У 18 столітті використовувався як адміністративний та урядовий центр, а також зимова резиденція Габсбургів. Тут діє кілька цікавих музеїв:

  • Сіссі. Тут представлені особисті речі та портрети імператриці Єлизавети Баварської, яку близькі люди називали Сіссі.
  • Імператорська срібна колекція. Тут можна подивитися на унікальні кухонні та столові фарфорові та срібні прилади, що належать династії Габсбургів.
  • Апартаменти імператора. Складаються з дев'ятнадцяти кімнат, які належали Францу Йосипу та його дружині Єлизаветі.

Також на території комплексу можна відвідати кафе або ресторани, скуштувавши справжню віденську каву.

№6. Площа Шварценбергплац

Знаходиться поблизу Рінгштрассе. Тут знаходиться статуя принца, радянська пам'ятка, фонтан та кілька цікавих пам'яток. У 9 столітті площа була однією з найпрестижніших та аристократичних. Сьогодні вона перетинається трамвайними лініями та стала досить галасливою.

№7. Палацовий комплекс Бельведер

Знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Є колишньою літньою резиденцією римського полководця Євгена Савойського. Складається з двох палаців та парку, розташованого між ними. Тут можна подивитися мармурову залу, золотий кабінет, фрески, кімнати, виконані в стилі бароко, стайню, галереї. Також є великі сходи, палацова каплиця, в якій щодня проходить меса, фонтани та скульптури.

№8. Музейний квартал

Подивитися у Відні визначні місця можна тут, познайомившись із арт-мистецтвом. Тільки тут можна знайти ідеальне поєднання старовинної архітектури будівель, виконаних у стилі бароко, з постмодерністськими декораціями та об'єктами. Площа кварталу займає близько 60 000 м2. Тут найчастіше організовуються перформанси, концерти, тематичні заходи.

№9. Собор Святого Стефана

Є католицьким собором, зведеним у 12 столітті та виконаним у готичному стилі. Це родинна усипальниця династії Габсбургів. Тут є Північна вежа заввишки близько 68 м, 21-тонний дзвін Пуммерін, Південний шпиль, заввишки 136.5 м, оглядовий майданчик.

№10. Будинок Хундертвассера

«Голмиста» екстравагантна житлова споруда, що не має прямих ліній. Якщо думаєте, у Відні що подивитись неординарного та незвичайного, то вам точно сюди. У 80-х роках. австрійський епатажний архітектор і художник вирішив створити повністю «екологічний» будинок. Головним завданням митця була побудова такого будинку, який би не відповідав стереотипам і поєднував людину з природою.

Footer BG